Paranna kalaonneasi -vinkkejä kalastukseen

Jokaisella kalamiehellä on omat niksinsä, joita käyttämällä he yrittävät parantaa kalaonneaan. Ne ovat yleensä suuria salaisuuksia, eikä niitä paljasteta muille. Eiväthän ne muuten olisi salaisuuksia. Kalaonnelle voi kuitenkin luoda helposti otollisempia olosuhteita, mikäli malttaa paneutua hieman siihen, miten eri kalat käyttäytyvät.

Hauen narrausta ruovikoissa

Hauki on petokala, joka viihtyy tunnetusti kaislikoissa ja ruovikoissa. Kesähelteillä voi olla varma, että pienemmät hauet oleilevat ruovikoissa. Ja kun vedet sitten syksyä kohti viilenevät, suurikin hauki tulee ruovikoihin. Ruovikoissa vesi on matalaa, joten käytetyn vieheen tulee olla lähellä pintaa uiva. Heittelyä helpottaa, mikäli viehe on suojattu ruohoon tarttumiselta. Kun sitten katkokelaamalla, eli muutama kelaus, pysähdys, kelaus, pysähdys ja niin edelleen, narraa haukea iskemään, on tuloksena hyvin todennäköisesti haukisaalis.

Ultra Light -kalastus

Jos kalan syönti on heikkoa tai ne ovat pieniä tai arkoja, kannattaa kokeilla kalastamista pienillä niin sanotuilla ultra light -vieheillä. Kesän lämpö tekee myös taimenista ja lohista huonosyöntisiä. Näissä olosuhteissa kannattaa kokeilla kalastamista yön viileinä tunteina ultra light -vieheellä. Käyttämällä pieniä ja kevyitä vieheitä voi kuitenkin onnistua hyvinkin vaikeissa olosuhteissa nappaamaan kunnon saaliin. Pieni viehe kelpaa kyllä isommallekin kalalle.

Etsi kaloja oikeista paikoista

Tärkein taito joka kalastajan tulee tietää, on mistä löytää kaloja. Vaikka maassamme on runsaasti järviä ja muita vesistöjä, on niistä 90 prosenttia kuitenkin kalattomia. Siksi on hyvä perehtyä siihen, missä eri kalalajit yleensä oleilevat. Hyvä apulaite kalojen etsimiseen on kaikuluotain. Sillä voi seurailla kalojen liikkeitä eri vuodenaikoina. Ahvenia ja muitakin petokaloja voi etsiä sieltä, missä pikkukalat, eli niiden saalis oleskelee, eli salmien virtapaikoissa, ruovikoissa ja vedenalaisten puunrunkojen ja karikkojen lomassa. Tällaisten paikkojen tuntemisella ja kalojen liikkeitä seuraamalla saadaan todennäköisesti siimat kireiksi.

Vetouistelu

Hyvä niksi parantaa kalan iskuherkkyyttä vetouistelussa, on vavan pumppaaminen. Tällä tarkoitetaan sitä, että vapaa nostetaan ylös nopeasti, jolloin vieheen uintivauhti kasvaa, ja lasketaan taas alas, jolloin vieheen uintivauhti hidastuu. Tämä saattaa houkutella kiinnostunutta kalaa iskemään herkemmin. Jos kala on jo aikaisemmin käynyt näykkimässä viehettä, se usein seuraa viehettä ainakin jonkin matkaa ja tämä liike saattaa saada sen iskemään kiinni uudestaan.

Vieheen väri

Viehettä valitessa kannattaa myös kiinnittää huomiota sen väritykseen. Nyrkkisääntönä on, että mitä valoisampaa on, sen vaaleammat vieheet. Hyvällä valolla vieheen tulee muistuttaa petokalojen normaaleja saaliskaloja väritykseltään. Pilvisenä voi sitten vaihtaa hieman voimakkaampiin väreihin. Illalla kannattaa sitten satsata jo aggressiivisempiin väreihin, jotka ärsyttävät kalaa hyökkäämään. Nämä värit voivat toimia myös pilvisenä päivänä.

Vieheen koko

Kun kala on hyvin syönnillä, voi kalastettavien kalojen kokoon vaikuttaa vieheen koolla. Mitä suurempi viehe, sen suurempi saaliskala. Tämä on isoa kalaa kalastavien perusniksi.

Lisäksi kalansaaliiseen vaikuttaa moni muukin asia, kuten esimerkiksi käytettyjen välineiden kunto. Vieheissä olevien koukkujen tulee olla teräviä ja ruosteettomia. Käytetyn vavan tulee olla ominaisuuksiltaan vesistöön sopiva, niin että se mahdollistaa optimaalisen heittotarkkuuden ja kantaman. Kelan tulee olla hyvin voideltu ja tarpeeksi herkkä, sen jarrun tulee toimia. Siimavalinta vaikuttaa heittojen pituuksiin ja tarkkuuteen, vanha ja kulunut siima saattaa katketa jo vieheen heittovaiheessa.

Lisäksi on hyvä muistaa ottaa reissuun mukaan haavi, jolla kalan nostaminen rannalle voi olla huomattavasti helpompaa. Jos nämä perusasiat ovat kunnossa, tarvitaan vain hieman myötämielisyyttä Ahdilta, että saadaan kalastustapahtumasta jännittävä ja myönteinen kokemus. Kireitä siimoja ja hyvää onnea!