Kuinka järjestää unelmien kalareissu

Kalastus on erinomaisen palkitseva harrastus. Se yhdistää eri-ikäisiä ja eritasoisia alan harrastajia. Kalastamista parempaa on vain kalastaminen porukalla. Hyvin organisoitu kalastusmatka samanhenkisten harrastajien seurassa voi olla rentouttava ja jännittävä elämys, jossa voi vaihtaa kokemuksia muiden kanssa ja tutustua siihen, miten muut toimivat. Samalla voi vaihtaa vinkkejä ja saada uusia ideoita, jotka voivat parhaimmillaan lisätä saaliin määrää ja jännitystä.

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty

Kalastusmatkaa suunnitellessa kannattaa homma aloittaa siitä, kenelle matka on tarkoitettu. Osanottajien ikä, sukupuoli ja kokemus määrittävät hyvän kalastusmatkan kriteerit. Myös se, mitä kalastetaan vaikuttaa retken suunnitteluun. Jos pitäydytään kotimaan kalastuskohteissa, suunnittelu on yksinkertaisempaa kuin jos retki suuntautuu ulkomaille. Maamme yksinkertaiset lupakäytännöt ja jokamiehen oikeudet määrittävät kalastuksen viralliset puitteet. ”Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty” -lausuma pätee tässäkin yhteydessä.

Kalastaminen on rentouttava harrastus, josta voi nauttia koko perheen kanssa. Myös ystävien kesken on mukava viettää aikaa esimerkiksi mökillä ja pyydystää oma illallinen. Nuotion ääressä voikin sitten kokata ja siksi on tärkeää myös pakata mökkireissua varten tarpeelliset asiat. Kalasta saa herkullisen aterian mausteiden avulla, joten suolan lisäksi pippurimylly kannattaa napata mukaan. Tästä tulee varmasti mukavan reissun kohokohta!

Kalastaminen veneestä

Veneestä kalastaminen voi olla hyvinkin antoisaa, koska vene mahdollistaa pääsyn paikkoihin, joissa maalta kalastaminen ei ole mahdollista. Kalastamisen tapahtuessa veneestä, on syytä käydä ensin läpi turvallisuusasiat. Samoin tulee muistaa veneilyliivit jokaiselle osallistujalle. Kalastavien henkilöiden määrä jokaisessa veneessä tulee suhteuttaa veneen kantokykyyn ja siihen, että kalastaminen ja vaikka heittovapojen käyttö voi sujua turvallisesti ja sujuvasti. Kun perusasiat ovat kunnossa, on helppoa keskittyä varsinaiseen retken tarkoitukseen, eli kalastukseen.

Vaatetus ja pukeutuminen sään mukaan

Kalastamiselle, tapahtuipa se sitten rannalta tai veneestä, on luonteenomaista se, että seisotaan pitkiäkin aikoja suhteellisen vähän liikkuen. Lisäksi vesistöjen äärellä saattaa olla huomattavasti viileämpää, kuin muualla. Varsinkin keväällä veneestä kalastettaessa saattaa ilma olla huomattavasti kylmempää. Lisäksi sään vaihtelu luo omat ongelmansa.

Tämä kannattaa huomioida pukeutumisessa. Tuskin kukaan nauttii kalaretkestä, jonka aikana joutuu palelemaan vesisateessa odottaen vain pääsyä pois. Jos vielä kalaonni on huonoa… Siis lyhyesti ja ytimekkäästi, sää sanelee vaatetuksen. Jos ukkosmyräkkä yllättää, on parempi vetää vene pois vedestä, hakeutua suojaan ja ottaa vaikka nettikasinon rahapelit esiin ajantappamiseksi. Kuka tietää, kalasaalis saattaa muuttua mukavasti kolikkosaaliiksi!

Kalastusvälineet kuntoon

Se, mitä ja missä kalastetaan, määrittää tarvittavat välineet. Laiturin nokasta mato-ongella kalastettaessa välineet eivät ole niin tärkeässä osassa, mutta kun lähdetään järjestetylle kalastusretkelle, on tärkeää, että välineet ovat kalastustyyliin sopivat sekä hyvässä kunnossa. Jos osallistutaan jollekin kaupalliselle kalastusretkelle, saattavat kulloinkin tarvittavat tilanteeseen sopivat kalastusvälineet kuulua retken hintaan retken järjestäjän puolesta. Omatoimisille kalastusretkeilijöille välineistä huolehtiminen jää jokaisen omalle kontolle. Tässäkin pätee vanha sanonta: ”parempi katsoa kuin katua”.

Lohen kalastusta Tenojoella

Kojamo, eli suurlohi on varmasti kaikkien kalastajien unelmasaalis. Tenojoki on maamme tunnetuin lohenkalastusapaja. Ja syystäkin, joka vuosi sieltä napataan jopa yli 20 kilon vonkaleita. Tenolla kannattaa tukeutua paikalliseen kalastusoppaaseen, joka on perillä lohen soudun käytännöistä. Samalla he voivat kertoilla lohenkalastuksen historiasta ja perinteistä. Raskain työ, eli lohen väsyttäminen jää kuitenkin kalastajan harteille.

Tenojoki on meille etelän asukkaille suhteellisen kaukana, joten usein kannattaa satsata kokonaiseen kalastusretkipakettiin, johon sisältyy itse kalastuksen lisäksi myös majoitus ja ateriat. Monesti pakettien hintoihin sisältyvät myös välineet sekä kalastusluvat, joten riittää, kun huolehtii itsensä paikalle. Näin voi keskittyä itse asiaan, eli lohen narraamiseen. Ja kalamiehen korvalle tuskin on parempaa musiikkia, kuin virvelin kelan laulu suurlohen väsytyksessä.

”Catch and release” laskee kalat takaisin veteen

Catch and release on kalastuksen muoto, jossa kala pyydystetään ja lasketaan sen jälkeen vapaaksi. Vieheen koukussa ei saa olla väkäsiä, ettei aiheuteta kalalle enempää kärsimystä kuin on pakko. Se on suosittu kalastuksen muoto ja sen hyvä puoli on, että sillä ei pienennetä kalakantoja. Siitä ollaan kuitenkin kahta mieltä, sillä joidenkin mielestä se aiheuttaa turhaa kärsimystä kaloille, sillä ei voida olla varmoja, onko kala enää elinkelpoinen pyydystämisen ja vapautuksen jälkeen.